Korte berichten

 

– Geplaatst: 8 juli 2020 –

Ack van Rooyen – GEFELICITEERDAckvanRooijen600 450

Ack van Rooyen (Den Haag 1930) – trompet en bugel – is een zodanig vaste waarde en een ‘altijd aanwezige’ grootheid in de Nederlandse Jazz dat het bericht dat hij de (Buma) Boy Edgarprijs had gewonnen als een dubbele verrassing kwam. Had hij die prijs dan nog niet? Kennelijk niet, maar ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag werd hij niet alleen geridderd, maar ontving hij dan ook, eindelijk de Boy Edgarprijs als ‘belichaming van de kleurrijke Nederlandse jazzgeschiedenis’.

Hoewel van Rooyen veel buiten Nederland speelde is hij toch te horen als solist bij vrijwel elk Nederlands jazzorkest. Van Rooyen is zowel een begenadigd solist als een bescheiden musicus die niet als vanzelfsprekend op de voorgrond treedt. Van Rooyen is, met name als bugelspeler de meester van het zachte, bijna fluisterende warme geluid.

Het bestuur van de Stichting Leidse Jazz Geschiedenis/Leiden Jazz Award feliciteert Ack van Rooyen van harte met zijn verjaardag en met zijn prijs!
Cor Smit - voorzitter, Marja van der Weijden - secretaris, Gerard de Bruin - penningmeester

 

 

 

– Geplaatst: 8 juli 2020 –

In memoriam Wim Winsemius (1945-2020)

Kort geleden bereikte ons het droevige nieuws dat op 14 juni jongstleden Wim Winsemius is overleden. Het nieuws van zijn overlijden werd pas enkele weken later bekend.
Wim was een bekend gezicht in (Leidse) jazzkringen en een vaste gast bij de Leiden Jazz Award. Kritisch, maar niet onredelijk en altijd bereid een anekdotisch voorbeeld aan te halen om aan te tonen dat hij precies wist waarover hij het had. Wim was namelijk, naast een beminnelijk mens, ook een wandelende encyclopedie met een kennelijk eindeloos vermogen feiten en feitjes op te slaan en te reproduceren als dat te pas kwam. Niet alleen over jazz en muziek in het algemeen, maar eigenlijk over alles wat in een gesprek aan de orde kon komen.
Hij was een aantal jaren programmeur bij Hot House, maar schreef ook in het Leidsch Dagblad en bijvoorbeeld Jazz Nu.

Wij zullen Wim missen en wensen zijn familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.
Bestuur Stichting Leidse Jazz Geschiedenis/Leiden Jazz Award
Cor Smit – voorzitter, Marja van der Weijden – secretaris, Gerard de Bruin - penningmeester

WimWinsemius400x249

Foto van Wim die geplaatst is bij het verhaal over hem in het boek Leidse Jazz Geschiedenis van 1899 tot 2009. Op de bladzijden 220 en 221 geeft Cees Mentink een mooi eerbetoon aan hem.